Problémom, s ktorým sa veľa ľudí stretáva pri chudnutí, je takzvaný jo-jo efekt. Či už sa snažíte schudnúť a zhodiť prebytočné kilá alebo si chcete udržať hmotnosť, určite je pre každého z vás frustrujúce, keď vám aj napriek maximálnemu úsiliu, vaša váha kolíše hore-dole, ako na húsenkovej dráhe. Poznajú to mnohí, ktorí podľahli rôznym drastickým diétam z časopisov či tabletkám na chudnutie, ktoré sľubujú zázračnú stratu hmotnosti za pár dní a bez námahy. Nič v živote nie je zadarmo a platí to aj o chudnutí – je to dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje svoj čas, disciplínu a trpezlivosť. Ako schudnúť raz a navždy bez jo-jo efektu a udržať si hmotnosť natrvalo? Aj to sa dozviete v tomto článku.

Jo-jo efekt – čo je to?

Jo-jo efekt pozná azda každý, kto sa už viac krát v živote pokúsil schudnúť drastickými diétami.

V skratke hovoríme o jo-jo efekte ako o cyklickom pohybe na vašej váhe – rýchly pokles hmotnosti – spôsobený najmä schudnutím z telesnej vody a svalovej hmoty namiesto zdravým a správnym chudnutím z tuku je následne sprevádzaný prudkým priberaním do telesnej vody a tuku. Ak aj vy riešite problém s kolísaním váhy, je pre vás veľmi dôležité vedieť, ako sa jo-jo efektu vyhnúť.

Kedy nastáva neželaný jo-jo efekt?

Jednou z najčastejších príčin jo-jo efektu je rýchla a radikálna strata hmotnosti spôsobená najmä extrémnymi nízkokalorickými diétami, ktoré nie je jednoduché a ani zdravé dodržiavať po dlhšiu dobu. Akonáhle sa po takýchto diétach vrátite k svojím bežným stravovacím návykom a životnému štýlu, nielenže priberiete naspäť ťažko zhodené kilogramy, ale ako bonus získate ďalšie kilá navyše.

Lekári a odborníci na zdravú výživu neodporúčajú hladovanie či dodržiavanie drastických diét ako metódu na chudnutie, nielen pre ich zdravotné riziká, ale aj pre vysokú pravdepodobnosť jo-jo efektu.

Vynechávanie jedla, dlhodobý pôst alebo výrazné zníženie kalorického príjmu je neefektívna metóda, ktorú bohužiaľ ešte stále mnohí podstupujú v snahe získať rýchle výsledky. Preto, ak chcete schudnúť do plaviek, myslite na to skôr, než týždeň pred dovolenkou.

Je jo-jo efekt spôsobený chybou metabolizmu?

Kalórie sú dôležitou súčasťou metabolického procesu – sú pre telo cenná energia, čo umožňuje normálnu činnosť svalov a orgánov. Rýchlosť, ktorou vaše telo „spaľuje kalórie“, v zásade závisí od vášho metabolizmu (resp. rýchlosti metabolizmu). Pod pojmom „rýchlosť metabolizmu“ a pojmom „spaľovanie kalórií“ rozumieme, že telo používa energiu z prijatej potravy pre vytvorenie nukleotidu adenozíntrifosfátu (ATP), čo je z chemického hľadiska trifosforylovaný adenozín s dvoma makroergickými väzbami. Pri hydrolytickom štiepení kysliny trihydrogenfosforečnej z molekuly ATP a vzinku adenozíndifosfátu sa uvoľnuje energia, ktorá je používaná ako univerzálny zdroj energie nie len u človeka, ale u všetkých živých organizmov.

Telo túto energiu používa na obrovské široké spektrum chemických dejov od kontrakcie svalov, správneho chodu orgánov, budovania molekúl a napríklad aj aktívneho pohybu látok von a dnu z organizmu. Súčet týchto aktivít v organizme a ich energetická potreba sa nazýva bazálny metabolizmus.

Existuje veľké množstvo faktorov, ktoré môžu ovplyvniť váš metabolizmus:

  • genetika,
  • prostredie,
  • vek,
  • pohlavie,
  • fyzická aktivita,
  • pomer svalov a tukov,
  • hormóny.
  • správna činnosť štítnej žľazy
  • a mnoho iných

Znamená to, že ak sa snažíte schudnúť tým, že zrazu obmedzíte prísun kalórií na minimum, váš metabolizmus sa na túto prudkú zmenu prispôsobí v snahe šetriť čo najviac energie do budúcnosti začne prípravu na nižší bazálny metabolizmus – čo je najjednoduchšie spraviteľné rozložením nadbytočného svalstva namiesto tuku.

Príčiny jo-jo efektu môžeme zhrnúť do týchto 3 bodov:

  • rýchla a radikálna strata hmotnosti spôsobená príliš nízkym kalorickým príjmom,
  • nedostatok bielkovín v potrave,
  • hladovanie striedané prejedaním.

Ako začarovaný kruh

Ak po mesiaci boja s hladovkou alebo diétou s extrémne nízkym obsahom kalórií, zvýšite príjem kalórií, vaše telo sa nemusí hneď adaptovať na túto zmenu návykov, a teda pokračuje ďalej v tomto šetriacom režime a vyhodnotí tieto kalórie ako prípravu na horšie časy, čo má za následok priberanie výhradne do tuku – energetickej zásobárne organizmu.

Tento proces sa opakuje znova a znova a nakoniec sa z toho stáva začarovaný kruh. Následne bude pre vás čoraz ťažšie opäť schudnúť, aj keď sa budete striktne stravovať a cvičiť. V skutočnosti sú nadmerné tuky a znížená svalová hmota hlavnými faktormi prispievajúcimi k zhoršeniu metabolických funkcií a hormonálnej rovnováhe.

Jo-jo efekt má v konečnom dôsledku negatívny vplyv nielen na váš organizmus a telo, ale prináša so sebou aj ďalšie vážne zdravotné a psychické problémy.

Aké riziká a zdravotné problémy spôsobuje jo-jo efekt?

Pre vaše telo je to veľmi veľký šok, ak počas krátkej doby prudko schudnete a vzápätí tieto zhodené kilogramy za rovnako krátky čas priberiete. Prináša to so sebou rôzne riziká a zdravotné problémy.

5 negatívnych dopadov jo-jo efektu:

Leptín a zvýšená chuť do jedla

Tukové bunky produkujú okrem iného aj hormón leptín, ktorého hodnota sa dôsledkom schudnutia a straty tuku znižuje. Tento hormón vám pomáha cítiť sa sýty.

Za normálnych okolností vaše tukové zásoby uvoľňujú leptín do krvi, čím telo informuje, že má k dispozícii dostatočné zásoby energie – signalizuje, že máte jesť menej.

Znametá to, že keď strácate tuk, hodnota leptínu klesá a zvyšuje sa chuť do jedla, pretože sa telo snaží doplniť zásoby vyčerpanej energie. Vaše telo spomaľuje všetky procesy na udržanie energie, a preto počas diéty pociťujete hlad, ale spaľujete iba minimum kalórií.

Vyššie percento telesného tuku a obrovský rozdiel mier v problémových partiách

Ak priberiete naspäť to, čo ste schudli zo svalovej hmoty v dôsledku jo-jo efektu, výzorovo to bude vyzerať, ako keby sa na vás nalepilo až dvakrát viac tuku. Je to preto, lebo tuková hmota má mnohonásobne nižšiu hustotu ako svalová hmota.

Väčšina štúdií potvrdzuje, že jo-jo efekt vedie k vyššiemu percentu tuku v tele, čo vám ďalší pokus o chudnutie sťažuje.

Menej svalovej hmoty

Nezabúdajte na to, že zatiaľ čo chudnete nadbytočné kilogramy, strácate nielen tuk, ale aj svaly. Ako sme spomínali v druhom bode, tuk sa po chudnutí znovu získava ľahšie ako svalstvo – čo môže časom viesť k väčšej strate svalovej hmoty.

Ak ste sa ocitli v začarovanom kruhu jo-jo efektu – neustále chudnete a naspäť priberáte – získate tým až trikrát viac kilogramov zložených z tuku a minima svalstva.

Nezabudnite, že počas chudnutia sa v tele zvyšuje potreba bielkovín. Preto by ste mali siahnuť po kvalitných zdrojoch bielkovín, ktoré vám môžu pomôcť znížiť stratu svalovej hmoty. Vyskúšajte produkty Dr.Slim, ktoré vám zabezpečia vysokú vstrebateľnosť a využiteľnosť nutrične hodnotných bielkovín pre organizmus.

Zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, krvného tlaku a cukrovky 2.typu

Neustále zmeny vašej hmotnosti súvisia s mnohými zdravotnými rizikami. Prírastok tuku v dôsledku jo-jo efektu, zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb viac ako obezita – príčinou je zúženie tepien. Analýzy mnohých štúdií preukázali, že veľké rozdiely v hmotnosti v krátkom čase zdvojnásobili pravdepodobnosť úmrtia na zlyhanie srdca.

Chudnutie a priberanie ovplyvňuje aj hladinu hormónov – konkrétne stresový hormón kortizol. Zvýšená hladina kortizolu podporuje ukladanie tukov v oblasti brucha, čo zvyšuje riziko cukrovky 2.typu. Štúdie preukázali, že brušný tuk spôsobuje riziko cukrovky častejšie ako tuk v oblasti nôh, bokov alebo paží.

Prírastok hmotnosti, vrátane zvyšovania hmotnosti v dôsledku jo-jo efektu, vedie taktiež k vysokému krvnému tlaku.

Spôsobuje psychické problémy

Ruku na srdce. Určite nikoho z vás nepoteší zvyšujúce sa číslo na váhe po tom, čo ste si odriekali všetky obľúbené jedlá a tvrdo dreli na tom, aby ste schudli. Zo psychologického hľadiska je jo-jo efekt veľmi stresujúci a môže viesť k strate motivácie, frustrácií, zmenám nálad až k vážnej depresii.

Ako sa vyhnúť jo-jo efektu?

Jo-jo efekt sa najčastejšie dostaví u ľudí, ktorí sa snažia za krátky čas zhodiť čo najviac kíl pomocou extrémne nízkokalorických diét s nedostatkom bielkovín v strave (a nehovoriac o nedostatkoch vitamínov, minerálov atď, čo môže spôsobiť vážne zdravotné problémy). Namiesto drastických diét a hladovania, ktoré vám zaručia len krátkodobý efekt, radšej zmeňte svoj životný štýl a stravovacie návyky postupne – tak, ako je to plánované aj pri proteínovej diéte Dr.Slim. Ak neviete, čo proteínová diéta je, vysoko vám odporúčame prečítať si tento článok, ktorý vám o nej povie úplne všetko!

Naši odborníci vám pomôžu pri boji s kilami navyše – navrhneme vám plán kontrolovaného chudnutia s trvalým výsledkom bez hladovania a jo-jo efektu. Navyše sa ako jediný na Slovensku venujeme všetkým kategóriám klientov s obezitou.

Naši klienti získajú:

Zdroje: