Ľudské telo je tvorené asi z 20% proteínov. Bielkoviny, inak nazývané aj proteíny, prijaté v potrave telo rozkladá na aminokyseliny, ktoré telo následne používa na obrovské množstvo činností, okrem iného aj syntézu životne dôležitých hormónov a neurotransmiterov. Keďže telo nie je schopné si bielkoviny ukladať na ďalšie použitie, je dôležité ich každý deň prijímať v dostatočnom množstve. Bielkovinová diéta ponúka dokonalé riešenie ako schudnúť a neznížiť pritom potrebné množstvo makronutrientov potrebných pre vaše zdravie.

Bielkoviny môžete získať z dvoch hlavných zdrojov – rastlinných a živočíšnych. Niektorí odborníci tvrdia, že na zdroji bielkovín nezáleží, iní zase zastávajú názor, že rastlinné bielkoviny sú lepšie ako živočíšne. Ako to teda je? V dnešnom článku porovnáme živočíšne a rastlinné proteíny a prezradíme vám výhody jednotlivých zdrojov bielkovín.

Profil aminokyselín rastlinných a živočíšnych bielkovín

Bielkovinová diéta, nazývaná aj proteínová diéta alebo aj keto diéta sa zamierava na zvýšený príjem bielkovín zo stravy. O výhodách tohto spôsobu stravovania a o tom, prečo je vyšší príjem bielkovín dôležitý pri dodržiavaní diéty, sa dočítate viac v tomto článku. (Proteínová diéta: Prečo je dôležité prijímať bielkoviny počas diéty? )

Bielkoviny sa po zjedení štiepia v tenkom čreve na aminokyseliny, ktoré sa používajú takmer pri každom metabolickom procese v tele. Množstvo a typ aminokyselín sa líši v závislosti od zdroja bielkovín:

Živočíšne bielkoviny obsahujú dobrú rovnováhu všetkých aminokyselín, ktoré nutne potrebujeme (tieto aminokyseliny nazývame esenciálne), avšak zvyčajne majú nižšiu vstrebateľnosť v ľudskom tele a teda z celkového množstva prijatých živočíšnych proteínov sa vstrebe iba malá časť.

 Rastlinné bielkoviny až na niektoré výnimky neobsahujú niektoré z týchto esenciálnych aminokyselín (majú nízky obsah metionínu, tryptofánu, lyzínu a izoleucínu). Na druhej strane, proteíny rastlinného pôvodu majú zpravidla vyššiu vstrebateľnosť, čo z nich robí lepší nástroj pre naberanie svalovej hmoty alebo jej ochranu pri proteínovej diéte.

Úplné a neúplné zdroje bielkovín

Celkovo existuje 20 aminokyselín (niektorí autori priraďujú ku aminokyselinám aj selenocysteín a pyrolyzín), ktoré ľudské telo používa na tvorbu bielkovín. Tieto aminokyseliny sú najčastejšie klasifikované ako esenciálne alebo neesenciálne podľa toho, či si ich telo vie samo syntetizovať, alebo nie.

Ľudské telo nedokáže produkovať esenciálne aminokyseliny, preto je potrebné ich získať prostredníctvom stravy v správnom pomere.

Úplné zdroje bielkovín

Za úplné zdroje bielkovín sa považujú živočíšne bielkoviny, ako sú napríklad:

  • mäso,
  • ryby,
  • vajcia,
  • mliečne výrobky. 

Považujú sa za úplné zdroje, pretože obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré vaše telo potrebuje na efektívne fungovanie a sú podobné bielkovinám nachádzajúcim sa v tele. Vďaka tomu sa radia k najkvalitnejšiemu zdroju bielkovín.

Zdroje živočíšnych bielkovín navyše obsahujú väčšie množstvo niektorých živín: 

  • vitamín B12 (nachádza sa hlavne v rybách, hydine, mäse a mliečnych výrobkoch)
  • vitamín D (mastné ryby, vajcia a mliečne výrobky)
  • omega-3 mastné kyseliny (tučné ryby)
  • železo (červené mäso) 
  • zinok (hovädzie, bravčové a jahňacie mäso)

Neúplné zdroje bielkovín

Za neúplné zdroje bielkovín sa naopak považujú zdroje rastlinných bielkovín, ako sú napríklad:

  • fazuľa,
  • šošovica,
  • orechy,
  • konope
  • a mnoho iných

Považujú sa za neúplné zdroje, pretože im chýba jedna alebo viac esenciálnych aminokyselín, ktoré vaše telo potrebuje.

Výhody proteínovej diéty s obsahom rastlinných zdrojov bielkovín

Proteínová diéta s vysokým obsahom rastlinných bielkovín súvisí s mnohými výhodami. Následná kombinácia so 100 – 200 g živočíšnych bielkovín ako šunka, vajce a pod. prináša najlepšie výsledky.

Štúdie ukazujú, že vegetariáni majú tendenciu mať nižšiu telesnú hmotnosť, nižší cholesterol a nižšiu hladinu krvného tlaku. Majú tiež nižšie riziko mŕtvice, rakoviny a úmrtia na srdcové choroby ako tzv. mäsožravci.

  1. Nižšie riziko srdcových chorôb

Štúdia Eco Atkins zistila, že diéta s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom rastlinných bielkovín pomohla znížiť hladinu cholesterolu a krvného tlaku viac ako diéta s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom tuku.

Bielkovinová diéta založená na rastlinných zdrojoch znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu a riziko srdcových chorôb viac ako proteínová diéta, ktorá je založená na príjme dostatočného množstva bielkovín primárne zo živočíšnych zdrojov.

  1. Znížené riziko cukrovky 2. typu

Jedna štúdia zameraná na ľudí s cukrovkou 2. typu zistila, že nahradenie 2 porcií červeného mäsa strukovinami 3 dni v týždni, zlepšilo hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

  1. Ochrana pred priberaním

Proteínová diéta s vysokým obsahom rastlinných bielkovín vám tiež môže pomôcť mať svoju váhu pod kontrolou. Konzumácia jednej porcie fazule, cíceru, šošovice alebo hrášku denne môže zvýšiť pocit sýtosti, čo vedie k lepšiemu riadeniu hmotnosti a chudnutiu.

Živočíšne bielkoviny a ich pozitívne účinky na zdravie

Živočíšne bielkoviny sú tiež spojené s pozitívnymi účinkami na zdravie, napriek tomu, že sú v porovnaní s rastlinnými bielkovinami často považované za nezdravé. Je veľmi jednoduché podľahnúť rôznym zdrojom, ktoré je možné nájsť nie len na internete, ale aj v odborných knihách, no treba podotknúť, že veľká väčšiná týchto zdrojov podotýka nedostatky iba výhradne živočíšnej diéty alebo iracionálného množstva porcií za deň. Práve naopak, živočíšne bielkoviny sú v racionálnych množstvách veľmi výhodné pre vaše zdravie. 

Ktoré zdroje bielkovín prijímať počas proteínovej diéty?

Pre optimálne zdravie odporúčame kombináciu živočíšnych aj rastlinných bielkovín. Nielen počas proteínovej diéty, ale aj po redukčnej fáze odporúčame dodržiavať stravu s nízkym obsahom spracovaného mäsa, bohatú na rastlinné bielkoviny s niektorými živočíšnymi proteínmi, ako sú napríklad chudé mäso, hydina, ryby, vajcia a mliečne výrobky.

Pretože rastlinné bielkovinové zdroje potravy majú často menšie množstvo esenciálnych aminokyselín, mali by vegetariáni a vegáni jesť širokú a pestrú škálu jedál, aby zabezpečili príjem všetkých potrebných aminokyselín.

Pre jedákov mäsa je dôležité dosiahnuť správnu rovnováhu medzi živočíšnymi a rastlinnými potravinami.

Proteínová diéta Dr. Slim – jedálniček od lekára

Špeciálne a vysoko kvalitné produkty DrSlim sú postavené na báze hyper-proteínovej diéty zloženej z najkvalitnejších rastlinných bielkovín s vysokou vstrebateľnosťou a len veľmi malého množstva cukrov, čo zabezpečuje vysokú vstrebateľnosť a využiteľnosť nutrične hodnotných bielkovín pre organizmus. Ich koncept je založený na princípe kontrolovanej diéty s výraznou redukciou tuku, bez pocitu hladu, bez straty svalovej hmoty, udržateľné dlhodobo a bez yo-yo efektu.

V prípade záujmu o ďalšie informácie o jedálniček alebo vypracovanie jedálnička na mieru nás neváhajte kontaktovať. Ponúkame individuálny prístup – od zostavenia jedálnička až po kompletnú lekársku starostlivosť. Zdravotný stav našich klientov je od prvého lekárskeho vyšetrenia na našom pracovisku pod neustálou odbornou a prístrojovou kontrolou. 

Použité zdroje: